Saturday, April 24, 2010

Something special about teachers (magyarul)

Dear Students,

As some of you may already know, I am a student of the Hungarian language. Just for curiosity, here is a little essay I wrote about Tessa Woodard's plenary at IATEFL's 2010 conference, held recently in Harrogate, England.


A tanár (tipikus?) pályája

Egy előadást hallgattam, ami a tanárok tipikus pályájáról szólt. Az előadó felsorolt három szakaszt, amelyekből szerinte egy tipikus tanár pályája állhat.

Úgy kezdődik, hogy egy frissen diplomázott tanár erősen igyekszik, hogy az első állásában sikeres legyen. Ezért a tipikus kezdő tanár nagyon konzervatív, nem mer semmi rendkívüli módszerrel kísérletezni. Ilyenkor szoktunk este 3-4 órát szenvedni, hogy másnap egy egyszerű 45 perces óra tökéletesen sikerüljön. A fiatal tanár gyakran magányosnak érzi magát, mert a többi kollégának van már párja, gyereke, és más az élete. Ennek a pályaszakasznak a hossza körülbelül 5 év.

Amikor már megszereztünk néhány év tapasztalatot, azaz 6 és 18 éve között dolgozunk, vágyunk újdonságokra, szoktunk konferenciákra járni, szakkönyveket olvasni, esetleg internetes szakmai blogokat, honlapokat nézni. A tipikus tapasztalt tanár magabiztos, mert megtalálta a saját stílusát, és ezért nem fél más módszereket kipróbálni a tanteremben. Ebben a pályaszakaszban gyakran vállalnak a tanárok speciális projekteket, és részt vesznek továbbképzéseken is.

Az utolsó pályaszakasz a 18-40 éve dolgozó tanárokról szól. Ennek van hátránya és előnye. Ami előnyös, az az, hogy a tanár sokkal jobban érzi magát a tanteremben, már nem "fél" a tanítványoktól, és nem is aggódik ha nem úgy sikerül az órája, ahogy szerette volna. Ilyenkor azt mondja, "Hát ez rossz óra volt! Ennyi." De sajnos ezzel a korral együtt jár, hogy bizonyos fizikai változások is történnek, és ezeket persze észreveszik a gyerekek, illetve hallgatók/tanítványok, esetleg a tanár fiatalabb kollégái is. Sőt, sajnos vannak olyan dolgozó tanárok is, akik az eszükben már nyugdíjba mentek, ezért nem érdeklik őket az új tankönyvek, módszerek.

Végül két vicces megjegyzés, amelyeket 7 éves gyerekek mondtak, amikor megkérdezték, hogy milyen egy idős ember:

"Egy idős ember agya változik, és ez az őszülő hajában is megmutatkozik."
"Egy idős ember nem tudja a saját cipőfűzőjét megkötni, mert ha lehajolna, szétrepedne."

Nekünk érdemes szemünk előtt tartani azt, hogy minden kollégánk valamelyik pályaszakaszbanvan. Mindenki más problémákkal küzd. Ha már jobban értjük, miből állnak a különböző szakaszok, jobban érthetjük egymást, és tiszteljük is egymást.

No comments:

Post a Comment